Svar:
Last Updated: 2019-06-14     Views: 213

Zotero är ett gratis referenshanteringsprogram som är open source. Det fungerar för Mac, Windows och Linux med webbläsarna Chrome, Firefox och Safari. 

Installera Zotero

Ladda ner den senaste versionen av Zotero från zotero.org.

Efter att du laddat ner Zotero behöver du ladda ner Zotero Connector för din webbläsare. Tillägget känner automatiskt av innehåll på en webbsida och du kan spara referenser till Zotero med ett klick.

Ikonen för Zotero i din webbläsare kan vara något annat än Z, tex en bild av ett dokument. När du hoovrar med muspekaren över ikonen i panelen på din webbläsare står det "Save to Zotero".

Skapa ett användarkonto i Zotero, i Redigera/Edit > Inställningar/Preferences > Sync. Inställningarna är inte så viktiga, man kan välja default. Klicka i att det ska Synkroniera, så att alla referenser du sparar hamnar i ditt konto. Det gör att du kan spara referenser till ditt användarkonto oavsett viken dator du sitter vid, när du är inloggad.

Zotero i Word

Det installeras en Word-plug in automatiskt när man installerar Zotero, men du kan behöva klicka i att makros ska aktiveras i Word för att fliken för Zotero ska synas. 

Ibland fungerar det inte ändå, gå i så fall till Zotero och Redigera/Edit > Inställningar/Preferences > Källhänvisa/Cite och välj fliken Ordbehandlare/Word Processor. Prova att installera tillägget för Microsoft Word igen, även om det redan står att det är installerat (det står ominstallera på knappen om tillägget redan är installerat).

Som alltid: Starta om ifall det blir konstiga problem efter installation!

Zotero och Google Docs

Zotero är kompatibelt med Google Docs, se instruktioner här.

Använda stilfilen för SLU:s Harvard-stil

Ladda ner stilfilen för SLU:s Harvard-stil (Acta Universitatis agriculturae Sueciae) från Zotero Style Repository. När du sedan lägger in referenser i ditt worddokument med Zotero så kan du välja vilken stil som ska användas i en lista, och när du laddat ner stilfilen kommer den finnas med i listan.

Om du vill ändra stilfil efter att du börjat skriva in referenser i ditt worddokument gör du det genom att i Word gå till Zoterofliken och klicka på Document Preferences

Om stilfilen skriver något annorlunda mot hur du vill att det ska se ut: Kontrollera information som ligger i zotero, för att se om det saknas något.

Om du vill redigera någon information i referensen: Ändra i Zotero och inte i worddokumentet. Zotero kommer skriva över dina ändringar så fort du uppdaterar Zotero i Word. Vill du göra ändringar i worddokumentet får du göra dem allra sist, och därefter inte synka med zotero. Det går att ta bort all länkning till Zotero, genom att i word klicka på "unlink citations" - men om du gör det så går det inte att ångra och ta tillbaka länkningen.

För att webbadresser till artiklar ska komma med i referensen behöver du göra följande inställning i Zotero:
Gå till inställningar/preferences under Redigera/Edit. Välj fliken Referera/Cite och Styles och bocka för alternativet "Inkludera webbadresser för pappersartiklar i referenser". 

Om du får problem med att ändringar du gjort i Zotero inte syns i ditt dokument trots att du klickar på refresh/uppdatera i word så kan du gå in på Document preferences och bocka i att det ska göras automatisk uppdatering av referenserna.

Stilfilen innehåller inte lika många referenstyper som SLU:s Harvard-stil.

Hämta bibliografiska data från Primo

Det går ibland inte att överföra bibliografisk information från Primo till Zotero via webbläsarens Zoteroikon. Men ”export till RIS” funkar och jag antar att det allmänt är en mer tillförlitlig, om än krångligare, väg. Jag valde format UTF-8 och importerade sedan den sparade filen till Zotero. Import i Zotero görs via File > Import och välj den sparade filen.

Man får rensa bort ev parallelltitlar mm ur den bibliografiska posten.

Hämta bibliografiska uppgifter direkt från PDF

Det är möjligt att komplettera pdf:er med bibliografiska uppgifter direkt i Zotero. Detta kan vara bra om du t.ex. klickat på Zoteroikonen i din webbläsare men endast fått en pdf och väldigt lite bibliografisk information. Zotero föredrar att inhämta metadata från abstractsidor på webben men med denna funktion kommer du runt det. Det går också bra att lägga till pdf:er som du redan har på din dator till ditt bibliotek och sedan inhämta metadata.

Högerklicka på pdf:en i ditt bibliotek och välj "retrive metadata from pdf". Automatiskt berikas posten med information via google scholar. För att det ska funka måste pdf-indexering vara installerat i Zotero. Detta kan fixas via under general/allmänt  i preferences/inställningar. Systemet promtar användare att installera pdf-indexeringsfunktionen första gången de försöker hämta metadata från pdf, se: https://www.zotero.org/support/retrieve_pdf_metadata

Om posten inte berikas med mer metadata på det här sättet behöver du hitta en sida på webben där metadata om dokumentet finns, tex i en referensdatabas, eller fylla i uppgifterna manuellt i zotero.