Svar:
Last Updated: 2023-08-18     Views: 2370

​SLU-biblioteket har flera leverantörer av e-böcker, så hur man använder dem kan variera.

Här kan du se en film om hur du använder SLU-bibliotekets e-böcker: 

Oftast fungerar det bara att läsa och ladda ner e-böcker om du är uppkopplad mot SLU:s nätverk, antingen på plats på campus, eller via VPN. Läs mer om att nå elektroniska resurser hemifrån via VPN.

Alla e-böcker går alltid att läsa online. Vissa e-böcker finns tillgängliga i PDF-format och kan laddas ner utan inloggning, ofta både som komplett bok och på kapitelnivå.

 

Tillgång till DRM-skyddade e-böcker 

Många böcker skyddas av kopieringskydd (också kallat DRM-skydd). För att ladda ner och läsa dessa böcker måste du använda särskild mjukvara.

Så här fungerar det första gången du vill låna och ladda ner en e-bok med DRM-skydd:

Se till att du är uppkopplad mot SLU:s nätverk, antingen på plats på campus eller via VPN.

Sök fram e-boken i Primo, klicka på "Fulltext tillgänglig".

Via dator: Du laddar ner en länkfil (.ascm) som kan öppnas med programmet Adobe Digital Editions. Programmet kan laddas ner här: https://www.adobe.com/se/solutions/ebook/digital-editions/download.html

Via mobil/platta: Du laddar ner en länkfil (.ascm) som kan öppnas i en app. De flesta leverantörer rekommenderar appen Adobe Digital Editions men det finns andra, t ex Kortext. 

För att kunna använda programmet eller appen krävs att du auktoriserar med ett Adobe ID. Om du inte redan har ett ID så kan du skapa ett här: https://helpx.adobe.com/se/manage-account/using/create-update-adobe-id.html

Om länken du laddat ner inte öppnar sig automatiskt väljer du att öppna den med programmet eller appen. E-boken laddas ner och lägger sig i din bokhylla. Det framgår hur länge den går att använda. När lånetiden gått ut ligger e-boken kvar men går inte att öppna. Det går bra att gå in i Primo och ladda ner den igen.

Det är bara första gången du vill ladda ner en e-bok med DRM-skydd som du behöver använda Adobe-ID för att auktorisera programmet/appen - när det väl är gjort ligger auktoriseringen kvar.

 

EBSCO eBooks eller Ebook Central

Om e-boken finns hos EBSCO eBooks eller Ebook Central har den DRM-skydd. Då behöver du också skapa ett personligt konto på plattformen genom att ange epost och välja lösenord. 

 

Related Topics