Svar:
Last Updated: 2017-05-29     Views: 130

ResearchGate räknas som en öppen databas (man måste ju ha inloggning, men vem som helst kan få det), och därför gäller de vanliga reglerna om upphovsrätt – dvs att det är olika för olika tidskrifter.

  • Om du har publicerat i en tidskrift med open access så äger du oftast själv din artikel och kan lägga ut artikeln varsomhelst, då är det bara att ladda upp på ResearchGate.
  • Många tidskrifter är än så länge dock inte öppna, utan författarna har fått överlåta sin upphovsrätt till förlaget vid publiceringen. Då är det i princip inte tillåtet att lägga ut artikeln i en databas. Men sedan har många av dessa förlag särskilda regler om parallellpublicering: de kanske tillåter att man lägger ut en kopia efter en viss tid, ett år eller två, eller de tillåter att man lägger ut en version av artikeln som den såg ut precis innan publicering (preprint). Vad som gäller för en speciell tidskrift kan man hitta i databasen Sherpa/Romeo.
  • Dessutom finns det tidskrifter där man kan välja att betala för att en artikel ska vara open access, även om resten av tidskriften inte är det (sk. paid open access).

Mer information finns här: https://kib.ki.se/whatsup/blog/researchgate-och-copyright-vad-ar-tillatet