Svar:
Last Updated: 2017-12-06     Views: 22

Nedladdning

Ladda ner den senaste versionen av Zotero (Zotero 5.0) från zotero.org.

Om du har gamla versioner av Zotero:
Skapa konto/logga in på ditt konto innan avinstallation, för att spara de referenser du redan laddat ner.
Avinstallera gamla versioner av Zotero innan du laddar ner den senaste. (Sök fram Lägg till och ta bort Program)

Koppla till webbläsare

Efter att du laddat ner Zotero så installera Zotero Connector (finns också på zotero.org). Tillägget känner automatiskt av innehåll på webbsida och du kan spara till Zotero med ett klick.

I webbläsarna: Avinstallera gamla versioner av Zotero innan installation, annars risk att Zoteroikonen inte syns.

Ikonen i din webbläsare kan vara något annat än Z, tex ett dokument.

Inställningar i Zotero

Länka Zotero till ditt användarkonto, om du redan har ett konto i Zotero. Klicka i att det ska Synkroniera, så att alla referenser du sparar hamnar i ditt konto.

Om du inte har ett användarkonto i Zotero så ska behöver du Skapa konto. Inställningarna är inte så viktiga, man kan välja dafault.

Word

Aktivera makros i Word.

Som alltid: Starta om ifall det blir konstiga problem efter installation!

För att få stilmall för SLU:

Ladda ner stilmall för SLU-harvard (Acta Universitatis agriculturae Sueciae) från Zotero Style Repository (finns länkat från bibliotekets webbplats). Den finns endast på engelska. När du sedan lägger in referenser i ditt worddokument så kan du välja vilken stilmall som ska användas i en lista.

För att redigera så att det står på svenska: vänta till allt är klart och färdigskrivet, används sedan "Sök och ersätt", och byt till svenska uttrycks såsom tex "Tillgänglig" istället för "Available". 

ISBN tas med i stilmallen, även om det inte ska göra det med Harvard enligt SLU.

Hämta bibliografiska data från Primo

Det går ibland inte att överföra bibliografisk information från Primo till Zotero via webbläsarens Zoteroikon. Men ”export till RIS” funkar och jag antar att det allmänt är en mer tillförlitlig, om än krångligare, väg. Jag valde format UTF-8 och importerade sedan den sparade filen till Zotero. Import i Zotero görs via File > Import och välj den sparade filen.

Man får rensa bort ev parallelltitlar mm ur den bibliografiska posten.

Hämta bibliografiska uppgifter direkt från PDF

Det är möjligt att komplettera pdf:er med bibliografiska uppgifter direkt i zotero. Detta kan vara bra om du t.ex. klickat på Zoteroikonen i din webbläsare men endast fått en pdf och väldigt lite bibliografisk information. Zotero föredrar att inhämta metadata från abstractsidor på webben men med denna funktion kommer du runt det. Det går också bra att lägga till pdf:er som du redan har på din dator till ditt bibliotek och sedan inhämta metadata.

Högerklicka på pdf:en i ditt bibliotek och välj "retrive metadata from pdf". Automagiskt berikas posten med information via google scholar. För att det ska funka måste pdf-indexering vara installerat i Zotero. Detta kan fixas via under search i inställningar. Systemet promtar användare att installera pdf-indexeringsfunktionen första gången de försöker hämta metadata från pdf.

se: https://www.zotero.org/support/retrieve_pdf_metadata

Related Topics